Bliksembeveiliging > Basiscomponenten

Externe bliksembeveiliging op maat

Wat is externe bliksembeveiliging?

Een externe bliksembeveiligingsinstallatie (EBVI) leidt de overspanning van een rechtstreeks inslaande bliksem veilig af naar de aarde. Het is de meest doeltreffende beveiliging van personen, gebouwen en alle andere structureren.

 

Waaruit bestaat een EBVI?

Een EBVI bestaat uit 3 hoofdelementen die elektrisch met elkaar zijn verbonden:

  • De opvanginrichting: een combinatie van opvangstaven (inclusief aangekoppelde metalen ornamenten die al op de structuur aanwezig zijn) en vermaasde geleiders (de kooi van Faraday) bovenop het gebouw of de structuur.
  • De afgaande leidingen: metalen geleiders – verticaal indien mogelijk – die de bliksemstromen van de opvanginrichting afleiden naar de aarde via verschillende en parallelle trajecten. Ze kunnen ook rechtstreeks worden getroffen door de bliksem.
  • De aardingsinstallatie: metalen geleiders die ingegraven zijn in de grond, met als doel een elektrisch contact met de aarde te verzekeren zodat de bliksemstroom kan worden verspreid.

 

Is enkel externe bliksembeveiliging voldoende?

Externe beveiliging volstaat niet voor een optimale bescherming. Blikseminslagen helemaal voorkomen is voorlopig nog niet mogelijk. Daarom is een combinatie van externe en interne beveiliging nodig om het risico optimaal te vermijden. Alleen aan de hand van een risicoanalyse kunnen we het vereiste beschermingsniveau bepalen en het risico op een inslag terugbrengen tot een aanvaardbaar niveau.

 

Een externe bliksembeveiligingsinstallatie plaatsen? Heleblitz is uw ideale partner.

Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. Wij adviseren u graag.