Bliksembeveiliging > Waarom beveiligen tegen blikseminslag

Waarom beveiligen tegen blikseminslag?

 

Bliksem is een buitengewoon natuurfenomeen dat niet alleen indruk maakt door zijn verwoestende uitwerking maar ook door de waas van mysterie die er nog steeds rond hangt. De oorsprong en de werking van bliksem begrijpen we steeds beter. Toch bestaat er nog altijd geen toestel of methode om de elektrische ontlading van de bliksem volledig teniet te doen.

Wat zijn de effecten van een blikseminslag?

Als de bliksem ontlaadt van de wolk naar de grond kunnen gebouwen en structuren, maar ook de mensen, installaties en uitrustingen die binnen aanwezig zijn ernstige schade oplopen.

 

  • Elektrische effecten

Belangrijke potentiaalverschillen over kleine afstanden veroorzaken lokale doorslagen. Deze contact- en stapspanningen zijn een ernstig gevaar voor mensen en dieren.

 

  • Thermische effecten

De grote warmte die vrijkomt bij een blikseminslag kan metalen delen doen smelten, droog hout doen ontbranden en explosies veroorzaken in bomen, slecht geleidende palen, balken of elementen van monumenten en gebouwen en op plaatsen waar vocht zich ophoopt.

 

  • Elektrodynamische effecten

Tussen parallelle geleiders waar stromen in dezelfde richting doorlopen, ontstaan aantrekkingskrachten die de geleiders kunnen vervormen (bijvoorbeeld een afgaande leiding en een regenwaterafvoerbuis).

 

  • Elektromagnetische effecten

Een blikseminslag kan zorgen voor schade aan bijvoorbeeld inductielussen van alarminstallaties of branddetectie door inkoppeling in het magnetisch veld.

 

  • Elektrochemische effecten

Wanneer de bliksem zich ondergronds vertakt via ingegraven geleiders kunnen deze roesten door trage galvanische ontbinding.

 

  • Akoestische effecten

De donder en de bijhorende drukgolven kunnen zorgen voor glasbreuk op enkele meter van het punt van de inslag.

 

  • Fysiologische effecten

Dit gaat van eenvoudige oogverblinding op het ogenblik van de blikseminslag over blindheid (aantasting van het netvlies en cataract), voorbijgaande ‘tics nerveux’, doofheid door perforatie van het trommelvlies, verlamming en bewustzijnsverlies tot ogenblikkelijke of langdurige coma’s.

 

Daarom is het uiterst belangrijk om op basis van een risicoanalyse efficiënte maatregelen te nemen die beschermen tegen blikseminslag.

 

Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We adviseren u graag.