Wat is kathodische bescherming?
Metalen onderdelen zoals pijpleidingen of opslagtanks worden vaak in de grond aangelegd. Ze zijn gemaakt uit koolstofstaal en daardoor onderhevig aan roestvorming of corrosie. Die leidingen en tanks krijgen een coating mee, maar die is niet feilloos. Er kunnen namelijk beschadigde plekken en scheuren in komen waar corrosie kan ontstaan. Kathodische bescherming is dus een elektrochemisch proces dat corrosie tegengaat op de beschadigde delen. Zo vermijdt u lekken en bodemschade.
Is kathodische bescherming verplicht?
Voor nutsleveranciers, in drinkwatergebieden en voor locaties met extreem zure gronden is kathodische bescherming verplicht. Wie gas of olie transporteert via ondergrondse leidingen, kan zich geen lekken veroorloven. Daarnaast zijn bedrijven die ondergronds via metalen leidingen goederen transporteren of aangeleverd krijgen ook gebaat bij een kathodische bescherming, net zoals bedrijven met ondergrondse brandblusleidingen. Wie gebruik maakt van pvc of van roestvrij staal, hoeft niet in te zetten op kathodische bescherming.
Waarom is beschermstroom nodig?
Of de installatie nu een opofferingssysteem of een opgedrukt stroomsysteem vraagt, de principes blijven dezelfde. In de bodem wordt een anode geplaatst. Die offert zich op om de pijpleiding of opslagtank te vrijwaren van corrosie. Door het creëren van een beschermstroom kunnen we de potentiaal van de pijpleiding of opslagtank voldoende negatief maken zodat het corrosieproces stopt.
Opofferingssysteem of opgedrukt stroomsysteem?
In een opofferingssysteem worden anodes uit magnesium gebruikt. Deze hebben een natuurlijk potentiaal van -1,5 volt waardoor ze vlot een beschermstroom van enkele tientallen milliampère kunnen genereren. Zo zijn voornamelijk kleinere installaties beschermd tegen corrosie. Bij grotere installaties wordt gewerkt met een opgedrukt stroomsysteem met anodes uit siliciumijzer of TiMMO. In de stroomkring wordt een handgeregeld of zelfregelende gelijkrichter geplaatst die grotere beschermstromen kan leveren. Welke kathodische bescherming uw installatie nodig heeft, wordt bepaald aan de hand van het ontwerp of door een stroomopdrukproef. Met een gelijkrichter en proefanode meet Heleblitz de vereiste beschermstroom op.
Wat als de stroomkring onderbroken is?
Elke installatie voor kathodische bescherming is toekomstgericht ontworpen en opgevat. De anodes leveren een beschermstroom naar de ondergrondse leiding of tank. Na gemiddeld 20 jaar is de anode op en aan vervanging toe. Heleblitz werkt conform de EN12954- en EN12696-norm. Van advies tot het ontwerp en het bouwen van uw installatie. Daarvoor starten we vanuit het ontwerp of we meten de situatie ter plaatse op.
Daarnaast kan u ook een beroep doen op Heleblitz voor het periodieke onderhoud, herstellingen of foutonderzoeken. De basis van een inspectie is de potentiaal in de ondergrondse leiding. We meten de potentiaal, de stroom en de aardingsweerstand, controleren visueel alle aansluitingen en gaan over tot het bijregelen of herstellen.